Wat is Invisalign®?

De Invisalign-behandeling is een bijna onzichtbare behandeling om tanden recht te zetten. Met behulp van 3D planning en software wordt er een simulatie gemaakt. Deze simulatie laat van begin tot eind zien hoe de tanden zullen verplaatsen met de doorzichtige hoesjes genaamd aligners. Daarna wordt de eerste reeks doorzichtige aligners speciaal voor jou gemaakt om de tanden te verschuiven.

Elke aligner wordt ongeveer twee weken gedragen voor u deze zelf kunt vervangen door de volgende in de reeks. Dit brengt u telkens een stapje dichterbij de vooropgestelde eindpositie. De behandelduur is afhankelijk van jouw behoeften en wensen en wordt bepaald door de orthodontist.

Hoe werkt Invisalign®?

Invisalign-aligners verplaatsen de tanden via een reeks nauwkeurig gecontroleerde bewegingen. Invisalign kan niet alleen de mate van de beweging controleren die elke aligner levert, maar ook de timing hiervan. In elke fase zullen bepaalde tanden bewegen, dit is allemaal van tevoren berekend in de 3D software van Invisalign. Dit zorgt voor een efficiënt krachtleveringssysteem en een soepel verloop van de behandeling.

Wat zijn de voordelen van Invisalign?

 1. Invisalign-aligners zijn vrijwel onzichtbaar en bijna niemand zal zien dat je ze draagt.
 2. Omdat Invisalign-aligners uitneembaar zijn, kunt u eten en drinken wat u wilt tijdens de behandeling, door uw aligners simpelweg uit uw mond te verwijderen. U kunt de aligners ook verwijderen om uw tanden te poetsen en te flossen zoals u dat normaal doet voor een optimale mondhygiëne.
 3. In tegenstelling tot de traditionele vaste beugels zijn er geen metalen plaatjes of draden. Dit betekent dat uw Invisalign-provider meestal minder tijd nodig heeft voor aanpassingen.
 4. Uiteindelijk kunt u met het Invisalign-systeem uw virtuele resultaten en behandelingsplan al zien voor de behandeling start, zo kunt u zien hoe uw toekomstige lach eruitziet na de behandeling.

Hoe begin ik met een invisalign?

Om te kijken of u in aanmerking komt voor een invisalign behandeling dient u een afspraak te maken voor een eerste consult met de orthodontist Matthew Wiranto. Tijdens deze afspraak kan de orthodontist beoordelen of u in aanmerking komt voor invisalign.

Klik hier om u in te schrijven voor een eerste consult.

Hoeveel kost een invisalign® behandeling?

De totale kosten voor een invisalign behandeling liggen gemiddeld tussen de € 2.000 en € 3.500. De kosten voor een invisalign behandeling zijn sterk afhankelijk van uw gebitssituatie. Hoe groter de afwijking van uw gebit, hoe hoger de kosten.

Hoe lang duurt de Invisalign-behandeling?

De behandelduur is afhankelijk van de complexiteit van de behandeling en is vaak vergelijkbaar met die van traditionele beugels. Tijdens je eerste consult kan de orthodontist je meer gedetailleerde informatie geven.

Is de Invisalign-behandeling pijnlijk?

Sommige mensen kunnen een drukkend gevoel krijgen wanneer ze een nieuwe set aligners plaatsen. Dit is normaal en geeft aan dat de aligners hun werk doen. Dit gevoel gaat na enkele dagen voorbij.

Waaruit zijn aligners gemaakt en hoe zien ze eruit?

De vrijwel onzichtbare aligners zijn gemaakt uit sterk thermoplastisch materiaal van medische kwaliteit,
uniek ontwikkeld voor het Invisalign®-systeem. De aligners zijn op maat gemaakt en passen perfect over je tanden

Is na de Invisalign-behandeling een retainer nodig?

Het dragen van een retainer (nachtbeugel) na een orthodontische behandeling is een belangrijke stap. Het behoudt de tanden stabiel in de nieuwe positie. Als je wilt dat je tanden hun ideale positie behouden, kun je het beste een retainer dragen zoals aanbevolen door de orthodontist.

Voor welke gebitssituaties werkt invisalign?

De orthodontist kan Invisalign gebruiken om verschillende gebitssituaties te behandelen bij de meeste volwassenen en kinderen. Plan een consult met de orthodontist om te kijken en bespreken wat er mogelijk is.

Invisalign kan gebruikt worden voor de volgende gebitssituaties;

 • Onderbeet.
 • Overbeet.
 • Kruisbeet.
 • Open beet.
 • Crowding, tanden (elementen) die te weinig ruimte hebben, en daardoor scheef staan.
 • Spacing tanden tanden die teveel ruimte hebben waardoor er een spleet ontstaat.
 • melk- en volwassen gebit.
 • Algemeen rechtzetten van de tanden.

Zijn bruggen een factor in de Invisalign-behandeling?

Omdat bruggen twee of meer tanden stevig met elkaar verbinden, bieden ze weerstand bij tandbeweging. De orthodontist kan beoordelen of bruggen een factor zijn in je behandeling.

Zijn kronen een probleem bij de Invisalign-behandeling?

Kronen zijn vaak geen probleem voor de Invisalign-behandeling. Soms worden bij Invisalign-behandeling kleine tandkleurige composieten (attachments) aan een tand bevestigd om bepaalde bewegingen mogelijk te maken. Het is moeilijker om ze aan kronen te bevestigen. In deze gevallen moet de locatie van de kronen precies worden bepaald. Een Invisalign-provider kan meer advies geven.

Zal het kaakgewricht de Invisalign-behandeling beïnvloeden?

Mensen met een kaakgewrichtaandoening kunnen veel problemen hebben. Sommige daarvan kunnen worden verergerd door behandelingen en beugels zoals Invisalign. Sommige problemen kunnen verbeteren of hetzelfde blijven. Om te beoordelen of uw behandeling nadelig is voor uw kaakgewrichtaandoening, maakt u een afspraak bij de orthodontist.

Mijn tanden zijn verschoven na verwijdering van de beugel. Kan Invisalign-behandeling dit corrigeren?

Veel Invisalign-patiënten ondergingen in het verleden een behandeling met beugels, vaak in hun jeugd. Invisalign kan de verschuiving – vaak terugval genoemd – in veel gevallen corrigeren.

Wat is de minimumleeftijd voor een behandeling met het Invisalign-systeem?

De invisalign behandeling is er zowel voor volwassenen als voor tieners. Voor tieners moet u de orthodontist raadplegen om na te gaan of Invisalign Teen de juiste behandelingsoptie is voor uw kind. Er kan geen leeftijdsgrens gesteld worden aan de behandeling.

Zijn er beperkingen met betrekking tot wat ik mag eten tijdens een behandeling?

In tegenstelling tot een behandeling met brackets, kunt u met het Invisalign®-systeem eten wat u wilt tijdens de behandeling. U kunt de aligners namelijk uitnemen om te eten en te drinken. Dit maakt het ook gemakkelijk om uw tanden te poetsen en te flossen na elke maaltijd. Zo zorgt u voor een goede mondhygiëne alvorens de aligners terug te plaatsen.

Wat is de beste manier om mijn aligners te reinigen?

U kunt de aligners het best reinigen door ze met een zachte tandenborstel met tandpasta te poetsen en te spoelen in koud of lauw water. Tevens kunt u reinigingsschuim gebruiken, dit is verkrijgbaar bij uw drogist. Het is belangrijk dat u de tanden na elke maaltijd poetst voordat u de aligners terugplaatst om te zorgen voor een goede mondhygiëne.

Hoe vaak moet ik aligners dragen?

Je moet de aligners continu dragen tijdens de behandeling, behalve wanneer je eet of je tanden poetst. Het is belangrijk om de aligners 22 uur per dag te dragen.

Hebben de aligners een invloed op mijn spraak?

Bijna niemand geeft aan problemen te hebben met spreken. De aligners zijn zo gemaakt, dat ze perfect om uw tanden heen passen. De meeste patiënten geven aan dat de spraak weinig tot niet wordt beïnvloed tijdens de Invisalign behandeling.

Kan ik roken tijdens het dragen van de aligners?

Roken wordt afgeraden tijdens het dragen, omdat dit een negatieve werking heeft op de gezondheid van uw tandvlees en omdat de aligners kunnen verkleuren.

Kan ik kauwgum gebruiken tijdens het dragen van aligners?

Kauwgum wordt afgeraden tijdens het dragen; het kan aan de aligners blijven kleven. Verwijder uw  aligners voor alle maaltijden en tussendoortjes.

Wat gebeurt er tijdens een controle?

Tijdens een controle wordt er gekeken naar de attchments, zitten ze er allemaal en klopt de vorm nog. Er zal worden geflosst om de contactpunten van uw tanden te controleren. Indien nodig zal er ruimte worden gemaakt tussen uw tanden. Ook wordt er gekeken naar de aansluiting van de laatst gedragen beugel, neem deze dus altijd mee naar de controle. U krijgt de volgende reeks aligners mee en u krijgt te horen hoe snel u deze kunt wisselen. Daarna wordt er een volgende controle afspraak gepland bij de balie.

Verkleuringen tanden en aligners

Tijdens de Invisalign behandeling kunnen er verkleuringen optreden aan uw tanden en aan de aligners. De verkleuringen op uw tanden zullen worden weg gepolijst bij het verwijderen van de attachments. De aligners kunnen verkleuren tijdens de periode van het dragen, dit heeft geen invloed op de werking van de beugel. Mocht u dit storend vinden, drink dan alleen water en kleurloze dranken gedurende het dragen, ook helpt het om op te letten met gekleurde voeding, poets na het eten indien mogelijk altijd even uw tanden alvorens het terugplaatsen van de aligner.

Behandelovereenkomst en kostenbegroting

Voordat u komt om de beugel te laten plaatsen, vindt er een afspraak plaatst waarbij het plan met u wordt besproken. Tijdens deze afspraak zult u de geschatte kosten en behandelduur horen. Ook krijgt u een zogenoemde behandelovereenkomst en een kostenbegroting mee naar huis. Voordat wij de Invisalign beugel kunnen bestellen, moeten wij deze formulieren getekend weer van u ontvangen.

Op het moment dat u heeft aangegeven te willen starten met de Invisalign beugelbehandeling, zult u een brief ontvangen met alle informatie over het plaatsen van de beugel en hoe u het beste kunt omgaan met de beugel. Als u nog vragen heeft, kunt u deze per mail, telefoon, WhatsApp en in de praktijk stellen aan een van onze medewerkers, deze zullen dan een passende oplossing bieden voor uw vraag.