VEROORZAKEN VERSTANDSKIEZEN SCHEVE TANDEN?

VEROORZAKEN VERSTANDSKIEZEN SCHEVE TANDEN?

Vaak vertellen patiënten ons dat hun verstandskiezen ervoor hebben gezorgd dat de voortanden over elkaar heen zijn gaan staan. Deze gedachte ontstaat vaak doordat de scheefstand  op ongeveer hetzelfde moment ontstaat als het moment dat de verstandskiezen doorkomen. Maar klopt deze gedachte?

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Vele onderzoeken zijn naar dit onderwerp uitgevoerd om te kijken of verstandskiezen inderdaad een rol spelen in de scheefstand van de voortanden. Uit deze onderzoeken blijkt echter dat er geen causaal verband is. Kort gezegd betekent dat het volgende; er zijn mensen met verstandskiezen waarbij de voortanden recht blijven staan, maar er zijn ook mensen zonder verstandskiezen waarbij de voortanden wel scheef zijn gaan staan.

CONCLUSIE

Het is gebleken dat tijdens het proces van ouder worden de voortanden in de regel sterk de neiging hebben om over elkaar heen te gaan staan. Het is moeilijk om te voorspellen in welke mate de voortanden scheef gaan staan. Daarom wordt er in onze praktijk na een orthodontische behandeling een spalk achter de tanden geplaatst om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan.

 Blog Orthodontist Matthew Wiranto