MRA – Anti snurk beugel

Wij zijn gespecialiseerd in de anti snurk beugel. Lees deze pagina voor meer informatie of neem contact met ons op voor een 1e consult.

Beugel tegen snurken en slaapapneu

Een mogelijke behandeling tegen snurken of slaapapneu (OSAS) is het dragen van het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Deze beugels worden ook wel snurkbeugels genoemd omdat ze goed werken tegen snurkklachten. Wetenschappelijk onderzoek laat goede resultaten zien en heeft de werking van de MRA bij snurken aangetoond. Een MRA is in 97% van de behandelingen succesvol.

De MRA bestaat uit twee kunststof plaatjes die over de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak geschoven worden. Hierbij wordt de onderkaak iets naar voren getrokken waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. De luchtweg wordt zo niet geblokkeerd door de zachte delen uit de keel, waardoor het snurken niet meer optreedt en ook ademstops bij slaapapneu verholpen worden.
De MRA wordt tijdens de slaap gedragen. Het voordeel van een beugel is dat het een klein apparaat is dat eenvoudig meegenomen kan worden. Deze beugel beschermt de tanden en kiezen teven bij tandenknarsen.

Afspraak maken?

Boek gratis 1e online consult.

Heeft u een snurkbeugel nodig?

In Nederland snurkt circa 60% van alle mannen en 40% van alle vrouwen bij een leeftijd van 40 jaar en ouder.

autotransplantatie

Informatie over de MRA anti snurk beugel

Verschillende type beugels
Er bestaan talloze verschillende MRA’s. Er is verschil in garantie, prijs, instelbaarheid en draagcomfort. Uit ervaringen van patiënten blijkt dat de beugel die uit twee delen bestaat en instelbaar is, als de meest comfortabele wordt ervaren. Door de twee delen is het mogelijk om de mond nog te bewegen en kan iemand dus praten en bijvoorbeeld ’s nachts iets drinken zonder de beugel uit te doen.

Aanmeten van een beugel
De MRA wordt op maat gemaakt voor de patiënt. Tijdens een vervolgafspraak wordt een gebitsafdruk gemaakt en een beetregistratie. Met de beetregistratie wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak op elkaar passen. Het tandtechnisch laboratorium zal het ontwerp van de beugel in plastic uitvoeren. Als de MRA klaar is, krijgt de patiënt de beugel met een instructie mee naar huis. Na 4 weken komt de patiënt op controle om te bespreken of de behandeling werkt en of er nog klachten zijn. Zo nodig kan de beugel worden bijgesteld.

Gewenningsperiode
De meeste patiënten wennen snel aan het dragen van een MRA. Binnen twee weken kan iemand de beugel de gehele nacht zonder problemen dragen.
In het begin kunnen de kaakspieren ’s ochtends gespannen aanvoelen en kan een moe gevoel in de kaken ontstaan. Het gebit lijkt dan soms niet meer goed op elkaar te passen.
Het is aan te raden om ’s ochtends, direct na het wakker worden de beugel uit te doen en de kiezen enige keren stevig in de goede stand op elkaar te klemmen. In de loop van de ochtend gaat het gebit weer beter ‘passen’.
Tanden, kiezen en het tandvlees kunnen enige tijd gevoelig zijn. Sommige patiënten hebben tijdens het slapen een verhoogde speekselafgifte door de beugel of krijgen juist last van een droge mond.
Deze ongemakken nemen na verloop van tijd geleidelijk af.

Tandheelkundige behandelingen en MRA
De vorm van het gebit kan na uitgebreide tandheelkundige ingrepen, bijvoorbeeld het plaatsen van kronen en bruggen, erg veranderen. Dit heeft tot gevolg dat de MRA niet meer goed past. De MRA moet dan worden aangepast. Bij erg grote veranderingen zal een nieuwe MRA worden gemaakt. Daarom is het aan te raden om eventuele uitgebreide tandheelkundige behandelingen voorafgaande aan het maken van een MRA uit te voeren.

Wat zijn de nadelen
De MRA heeft relatief weinig nadelen en bijwerkingen. Vooraf is niet te voorspellen hoeveel last iemand van de beugel zal hebben en of de beugel daadwerkelijk zal werken. Het is belangrijk dat het gebit goed wordt bekeken en dat er een goed passende MRA van hoge kwaliteit wordt gemaakt.
Bij een ernstige vorm van slaapapneu werkt een behandeling met CPAP altijd beter dan de MRA. Bij patiënten met een AHI tot 30 (aantal ademstops per uur) blijkt de MRA even goed te werken als een CPAP.

Instructievideo MRA

Bekijk hier onze instructievideo voor het gebruik van een MRA/snurkbeugel.

Vergoeding MRA Anti snurk beugel

De vergoeding van de zorgverzekeraar hangt af of u last heeft van snurken of slaapapneu. Hierin wordt door de zorgverzekeraars een onderscheid gemaakt.

Slaapapneu
Indien er sprake is van slaapapneu / OSAS (ApneuHypopneu Index: AHI=5 of hoger) dan wordt het Easy Comfort MRA als één van de enige MRA’s op de markt, door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Dit komt doordat in geval van slaapapneu/ OSAS, wettelijk is bepaald dat het Easy Comfort MRA uit de basisverzekering wordt vergoed.

Snurken
Mocht u echter last hebben van snurken en niet van slaapapneu, dan zijn er zorgverzekeraars die de kosten van het Easy Comfort MRA (gedeeltelijk) vergoeden. Dit is vaak aansluitend bij de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen.

Inschrijven

Wilt u weten wat een beugelbehandeling voor u kan doen? Schrijf u in voor een eerste consult met orthodontist Matthew Wiranto.