Hoektand vrijleggen

Bij ons kunt u terecht voor een specialistische behandeling zoals het vrijleggen van een hoektand. Lees deze pagina voor meer informatie of neem contact met ons op voor een 1e consult.

Het vrijleggen van een hoektand

Hoektanden wisselen meestal als je ongeveer 10 of 11 of soms zelf 12 jaar oud bent. Soms is de tand er wel, maar breekt deze niet vanzelf door. Meestal gebeurt dit omdat er te weinig ruimte is. Je gaat eerst naar de orthodontist Matthew Wiranto op een eerste consult. Tijdens het consult wordt er gekeken of alle blijvende tanden en kiezen doorbreken en of er een afwijking is in de kaakstand.

Afspraak maken?

Boek gratis 1e online consult.

Gegevens verzamelen

Na het consult zullen we gegevens verzamelen. We maken digitale foto’s, röntgenfoto’s en een 3D mondscan. Aan de hand van deze gegevens stelt de orthodontist Matthew Wiranto een persoonlijk behandelplan op.

Nadat het plan is opgesteld, kom je voor het bespreken van het behandelplan. Op de röntgenfoto is te zien dat de hoektand wel in de kaak ligt, maar niet voldoende ruimte heeft om door te breken. Doordat er te weinig ruimte is, zoekt de tand een andere richting en dit kan soms de wortels van de andere, gezonde tanden beschadigen. Om de schade aan andere tanden te voorkomen zal de hoektand moeten worden vrijgelegd.

Vaak kunnen we van tevoren niet goed op de röntgenfoto zien waar de tand ligt. Voor of achter een andere tand, wel of niet tegen de wortel van een andere tand aan. Hiervoor moeten we een 3D röntgenfoto laten maken. Op de 3D röntgenfoto is goed te beoordelen wat de positie van de hoektand is. Ligt de hoektand gunstig? Dan kunnen we het voorgestelde behandelplan in werking zetten. Ligt de tand niet gunstig? Dan moet de orthodontist een alternatief behandelplan opstellen.

Na het maken van de 3D röntgenfoto kom je weer bij ons in de praktijk om te bespreken wat er op de röntgenfoto te zien is. We plannen dan ook een afspraak voor je bij de kaakchirurg. Omdat de meeste kinderen nog vrij jong zijn (lees: 10/11/12 jaar) wil de kaakchirurg eerst een consult afspraak inplannen. Je gaat dan naar de kaakchirurg toe en neemt de 3D röntgenfoto mee. De kaakchirurg bekijkt de foto, kijkt in de mond en legt uit wat er gebeurt wanneer de tand wordt vrijgelegd. Daarna zullen de assistentes een afspraak plannen wanneer het allemaal kan plaatsvinden. Belangrijk om de datum ook aan ons door te geven.

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor genezing van het wondje in de mond.

hoektand vrijleggen

De behandeling van een hoektand vrijleggen

Naast het vrijleggen is er ook bijna altijd een beugel nodig om ruimte te maken voor de hoektand en om de tand ergens naartoe te kunnen begeleiden. De beugel wordt geplaatst voordat de kaakchirurg de tand gaat vrijleggen.

Het vrijleggen wordt door een kaakchirurg gedaan. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving. Dat betekent dat je niet gaat slapen, maar niets voelt van de behandeling.

De kaakchirurg schuift het tandvlees aan de kant. Als er nog bot over de tand zit, haalt de kaakchirurg dit ook weg. Soms is dit voldoende en plaatst de kaakchirurg een kaumgomachtig materiaal om de wond open te houden. Als de tand verder weg ligt, kan de kaakchirurg hier een slotje met een kettinkje op plaatsen. Soms zit er nog een melktand op de plek waar de nieuwe tand moet doorbreken, de melktand wordt ook meteen verwijderd tijdens het vrijleggen. Het kettinkje wordt tijdelijk vastgezet met een hechting aan de beugel en deze hechting lost vanzelf op. De verdoving werkt nog een paar uur na de ingreep, daarna kan de plek wat gevoelig worden. Je krijgt uitleg over koelen en pijnstillers bij de kaakchirurg.

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor genezing van het wondje in je mond. Poets je tanden zoals uitgelegd bij het plaatsen van de beugel. Ook heb je uitleg gekregen van de kaakchirurg over het schoonhouden van het wondje. Het schoonhouden zorgt ervoor dat de wond goed kan genezen en de rest van de mond ook gezond kan blijven.

Binnen een week na de ingreep kom je weer bij ons in de praktijk om de tijdelijke hechting te verwijderen en het kettinkje voorzichtig op spanning te zetten. Dit gebeurt met een speciaal elastiekje. Het elastiekje wordt bevestigd aan het kettinkje en aan de beugel. Vanaf nu kom je wat vaker bij de orthodontist voor controle, zodat het kettinkje op spanning blijft en de tand langzaam naar de gewenste positie wordt begeleid.

Wanneer de tand ver genoeg is verplaatst, kunnen we er een normaal slotje op plakken en loopt het draad van de beugel ook door dit slotje. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de tand helemaal goed in de rij komt.

Inschrijven

Wilt u weten wat een beugelbehandeling voor u kan doen? Schrijf u in voor een eerste consult met orthodontist Matthew Wiranto.