Behandelingen

Wat doet een orthodontist

Het mooier maken van een lach is iets waar veel mensen direct aan denken als zij aan een beugelbehandeling denken. Maar dat is niet het enige waar een orthodontist zich mee bezighoudt. De orthodontist houdt zich naast het mooier maken van je lach, ook bezig met bijsturen van de groei van het tand-kaakstelsel. Tevens zorgt de orthodontist ervoor dat de boven- en onderkaak goed op elkaar passen om zo slijtage aan tanden en kiezen of pijn bij dichtbijten te voorkomen. Het doel van een beugelbehandeling is niet alleen het bereiken van een mooie lach maar ook het verkrijgen van een goed functionerend gebit. Orthodontist Matthew Wiranto werkt met de modernste technieken en materialen, zoals Invisalign en beugels aan de binnenzijde van de tanden. Ook biedt hij alternatieven voor de buitenboordbeugel en kan in de meeste gevallen worden voorkomen dat er kiezen getrokken moeten worden.

Wanneer moet je naar de orthodontist

Als je de “look en feel” van je lach wilt verbeteren of je tanden niet goed op elkaar passen, dan is eigenlijk elke leeftijd goed om naar een orthodontist te gaan, jong en oud. Tanden en kiezen kunnen op elke leeftijd verplaatst worden. Orthodontie is er voor jongeren maar zeker ook voor volwassenen. Zeker 30% van de patiënten die zich bij de orthodontist aanmelden zijn volwassenen.

Hoewel op elke leeftijd met een beugelbehandeling begonnen kan worden, betekent dit niet dat het altijd verstandig is om een beugelbehandeling te starten. De orthodontist kan na een kort eerste onderzoek vaak al aangeven of een behandeling mogelijk en zinvol is. De belangrijkste factoren die hierbij een rol spelen zijn de wensen van de patiënt, de orthodontische afwijking, de kwaliteit van de tanden, de conditie van het tandvlees en het omgevende bot waarin de tanden vastzitten.

In veel gevallen zal de tandarts tijdig zorgen voor een verwijzing naar de orthodontist, maar een verwijzing is niet noodzakelijk. U kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken bij de orthodontist, voor u zelf of voor uw kind.

De meest voorkomende redenen om een afspraak te maken

  • Je hebt scheve tanden en je wilt graag weten of hier iets aan te doen is.
  • Je hebt een grote overbeet of je bijt met je ondertanden tegen het tandvlees achter je boventanden en dat doet pijn,
  • Je bijt met je boventanden helemaal over de ondertanden en daardoor schaaft het tandvlees van je ondertanden af.
  • Je hebt een tand onder het tandvlees die klem zit en niet kan doorbreken.

Andere situaties waarbij het verstandig kan zijn om een afspraak te maken.

  • Enkele tanden of kiezen ontbreken en je wilt weten of de ruimte tussen de tanden met een beugel gesloten kan worden.
  • De tandarts wil een brug maken of implantaten plaatsen om een ontbrekende tand te vervangen, maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek.
  • Je tanden schuren met dichtbijten ongunstig over elkaar met langzame slijtage van deze tanden tot gevolg.
  • Je klemt of knarst met je tanden met extra slijtage en pijn aan tanden en kaken tot gevolg.