Soorten beugels

Op deze pagina informeren we je over de verschillende soorten beugels en welke functies ze hebben.

N
Kwaliteit en veiligheid
N
Alle zorgverzekeraars
N
Ook complexe zorg
N
Zeer ervaren

Welke beugel heb ik nodig?

Er zijn vele verschillende soorten beugels met allemaal een eigen werking. Welke beugel voor u of voor uw kind het beste is, zal bij het bespreken van het behandelplan worden toegelicht. Vaak zijn er meerdere beugelsoorten nodig om een optimaal resultaat te verkrijgen.

Ruwweg kunnen beugels in twee categorieën worden ingedeeld. Allereerst beugels die de kaakgroei kunnen beïnvloeden en zo de kaakstand corrigeren. Deze beugels zijn meestal uitneembaar. Daarnaast zijn er beugels die de tandstand verbeteren. Deze beugels zitten meestal vast op de tanden.

Veelal wordt een beugelbehandeling begonnen met het verbeteren van de verhouding tussen boven- en onderkaak en wordt er voldoende ruimte gemaakt in beide kaken zodat alle tanden in de kaak passen. Dit gebeurt vaak met een uitneembare beugel. Is de kaakstand al goed en is het alleen nodig de tanden beter neer te zetten, dan kan de behandeling direct met een vaste beugel beginnen en heb je vaak geen uitneembare beugel nodig. Bij volwassenen groeit de kaak nauwelijks meer. Als er bij volwassenen sprake is van een forse afwijking in kaakstand en deze dient gecorrigeerd te worden, kan een kaakoperatie noodzakelijk zijn.

Afspraak maken?

Boek gratis 1e online consult.

Vaste Beugels

Om de tandstand te verbeteren

Als de kaakstand gecorrigeerd is of de kaakstand is uit zichzelf al goed, kan de tandstand geoptimaliseerd worden met een vaste beugel (Slotjesbeugel). Een Slotjesbeugel werkt op elke leeftijd, zowel voor jongeren als voor volwassenen en is er in vele verschillende soorten en maten. Meestal worden deze slotjes aan de voorkant van de tanden geplaatst, maar er bestaan ook “onzichtbare” beugels waarbij de slotjes aan de tongzijde van de tanden worden bevestigd. Hier zie je een vergroting van de slotjes die wij meestal gebruiken. Deze worden aan de voorkant van de tanden geplaatst worden. Deze hebben geen elastiekje meer om elk slotje, maar een metalen klepje om de draad op zijn plaats te houden.

  • Slotjes beugel
  • Keramische beugel
  • Linguale beugel

Om de groei van de kaak te stimuleren.

De Herbst is een beugel om de overbeet te verkleinen. De beugel bestaat uit een onder- en bovengedeelte en wordt met een speciale lijm vastgezet op de kiezen. Deze beugel kun je niet zelf in of uit doen.
Aan de beugel zitten uitschuifbare staafjes waarmee de onderkaak naar voren wordt geduwd om de groei van de onderkaak te stimuleren.

Om de kaakstand te corrigeren

Voor het corrigeren van de kaakstand wordt er vaak gebruikt gemaakt van een Hyrax beugel. Een Hyrax zorgt ervoor dat een te smalle bovenkaak breder gemaakt wordt. Het apparaat bestaat uit metalen ringentjes die om de kiezen worden aangebracht. De banden zijn met elkaar verbonden door een schroef die over het gehemelte heen loopt. Door aan de schroef te draaien met een speciaal sleuteltje wordt de bovenkaak steeds een stukje breder gemaakt.

slotjesbeugel

Uitneembare beugels

Om de kaakstand te corrigeren

Een veel gebruikte uitneembare beugel om de kaakstand te corrigeren is de Activator (Blokbeugel). Er bestaan vele soorten activatoren. Bij volwassenen groeit de kaak nauwelijks meer, groeimodificatie is bij volwassenen daarom zinloos. Vandaar dat deze beugels met name voor jongeren geschikt zijn.

  • New T
  • Plaat
  • Buitenboordbeugel
plaatbeugel

Retentiebeugels

Om tanden recht te laten blijven staan

Aan het eind van de beugelbehandeling als de tandverplaatsing klaar is, moeten de tanden vastgroeien en op hun nieuwe plaats blijven staan. Om de tanden te stabiliseren wordt een retentiedraad of retentiebeugel gebruikt. Een retentiedraad, ook wel spalk genoemd, is een metalen draadje dat op de tongzijde van de tanden wordt vastgelijmd. In het begin voelt dat even vreemd aan, maar al snel valt het je niet meer op en ben je er aan gewend. De spalk moet na de actieve behandeling zeker enkele jaren blijven zitten. Wil je langer de zekerheid dat je tanden recht blijven staan, dan adviseren wij om de spalk zo lang mogelijk te laten zitten.

In sommige gevallen wordt gekozen voor een retentiebeugel in plaats van, of in combinatie met, een retentiedraad. Een retentiebeugel is altijd uitneembaar en bestaat uit een kunststof deel met een metalen boog over de tanden of uit een dun doorzichtig plastic hoesje dat strak over de tanden zit. Een uitneembare retentiebeugel kan geleidelijk aan minder worden gedragen. In de meeste gevallen zal het dragen van de retentiebeugel uiteindelijk volledig worden afgebouwd.

  • Retentiedraad
  • Retentiebeugel
orthodontist kinderen
NVvO-76
invisalign specialist
diamond-II invisalign
Inschrijven
Wilt u weten wat een beugelbehandeling voor u kan doen? Schrijf u in voor een eerste consult met orthodontist Matthew Wiranto.